Search Results for: rest house design

Pedregal House In Mexico City by Pascal Arquitectos

Pedregal House In Mexico City by Pascal Arquitectos

This is a contemporary residence where the leisure and recreation areas are vast, as well as the use of natural materials, it is designed in two levels, the main floor houses public areas, kitchen and domestic services and on the upper level three bedrooms, restrooms and a TV room are located. The design concept in this project revolves around foyer hotel style areas that welcome to discover the trophy hunting room, the bar and the wine cellar and a family room that can accommodate a large concurrence. This house was design to live it and to welcome guests.

Architectural Project, Interiors, Landscape, Lighting design and Construction: Pascal Arquitectos.
Location: El Pedregal, México City.
Date: 2004.
Area: 30,800.00 sq ft.
Photography: Jaime Navarro.

El Secreto House in Mexico by Pascal Arquitectos

El Secreto House in Mexico by Pascal Arquitectos

Designed by Pascal Arquitectos, this beautiful El Secreto House is located in Mexico City, Mexico. The house consists of two levels, a ground and first floor.

Note from the Architects :

The house has two levels, a ground floor and a first floor with an additional garage, courtyard with reflecting pool, and a garden area. The ground Floor includes a covered entrance hall, an inner hall, a double height library, two guest bathrooms, a double height Interior Patio, a living room with fireplace, dining room, breakfast area, and kitchen with Pantry and utility room.

The upper level includes a lobby, TV Room, Master Bedroom with bathroom and dressing room, gym, two secondary bedrooms with bathroom and dressing room in each, and an outdoor terrace garden. Also on this level, there is a guest bedroom and bathroom that is separated from the rest of the bedrooms.

As part of the architectonic discourse and for reasons of durability and maintenance very few finishing were used, one being concrete, one of the house’s most notable materials for its durability over time and the fact that it acquires more dignity and history with time. The house was build with structure-based construction of concrete with rebar, apparent concrete walls, red brick and use of structural steel elements. The exterior wall finishes and some interior finishes are Galarza stone while cast with vinyl and enamel paints are used in wet areas.

One of the main objectives was to achieve the most natural light and views to the garden, and not to create a series of closed rooms but a series of spaces where the events happen and communicate with one another. It is important to note that the entire house is designed in modules and multiples of feet, generating different sizes of overlapping rectangles, which became the geometric pattern of the house.

Modern Interior Space at Corner House

Modern Interior Space at Corner House

Working with a first time restaurateur and Shike Design to envision and plan a bistro in the Jefferson Park neighborhood of Denver was a gratifying team effort. This rugged-modern interior space is the result of a collaborative design effort, splashed with a twist of design-built, for a compelling urban-meets-mountain dining experience.

Architects : Bldg Seed Architects

Villa B by Tectoniques Architects

Villa B by Tectoniques Architects

This simple efficient, almost square and box-shaped house design ideas is the Villa B, located in Lyon, France. The architects behind this Villa B is Tectoniques Architects.
From the architect :

“The plan is efficient, almost square, measuring 10 x 11m. Along the west of the ground floor is a garage finished in black panels timber composite, extended by a canopy. Free and open, it is organised around a central core that contains the services: cellar, networks, shower/bath room, and kitchen. All the rooms form a ring around this hub. Uninterrupted through views and continual contact with nature are maintained by using sliding partitions and large glazed areas facing each other. A strip of ancillary and storage areas runs along the full height of the west wall. The overall scheme creates a multipurpose space, open onto the south and north gardens and the patios. Consistency is created between the building and the external spaces, which enhance each other. Thus the living area becomes larger than the space delimited by the walls.

The house faces due south. Largely glazed, it benefits from solar gain, while being protected by brise-soleil adjustable louver sun breaks to control stronger sunshine in the summer, spring and autumn. Open onto the south and east, its upper floor is closed on the north, and the west side only has small openings for the showers and bathrooms. Since the local climate is strongly contrasted, with peaks of heat and cold, this plan layout allows maximum occupation of the patios according to the seasons, sheltered from the wind. In the long term, a variety of intermediate and peripheral elements may enhance the existing and vary the spaces, according to the weather and the seasons, such as arbors, canopies, pergolas, etc.

On the upper floor, the system is reversed: the layout organization starts from the core and opens onto the bedrooms. Following the principle of separation of daytime and night-time areas, the upper floor is occupied by four bedrooms and two bathrooms. The bedrooms face south and east, while the bathrooms open to the west. In addition to the clearly-identified living areas, the house has intermediate and multipurpose spaces. This is the case on the ground floor, which, with its sliding partitions, can have several layouts; also, some rooms that are not set aside for any specific purpose can be reconfigured according to the time of day, e.g., study-laundry-computer room or guest bedroom-study-music room. This adaptability is a response to the need to manage both privacy and communal life within the family home.

The construction is simple. It is a timber-framed house, erected on a concrete slab, with a concrete topping laid on the upper floor. The structure is a prefabricated modular system. The roof insulation consists of 40 cm thick expanded cellulose wadding, and the wall insulation consists of mineral wool with wood wool on the outside, giving a total thickness of 32 cm. The wood wool slows down warming and cooling of the house by a lagging effect. On the ground floor, three large triple-glazed panels – with a fixed part and a translating (tilting) opener – run along the elevation at ceiling height and frame the landscape. They avoid interrupting the views by door and window frames, and they draw the eyes towards the outside.

On the upper floor, in the bedrooms, low tilt-and-turn windows have a fixed window-breast at bed height. On the facades, perforated larch cladding is fixed to double 5 x 5 cm wall plates to further increase the ventilation effect. The cladding gradually grays naturally, without any treatment, with uniform silvery tinges. Inside, a lining of knot-free, light-colored polar panels is used with great uniformity for built-in cupboards, furniture and storage elements. Elsewhere, white plasterboard adds to the soft, brightly-lit atmosphere of the house.

Space heating is mainly provided by floor heating on the ground floor and the upper floor. It is supplied by a condensation gas boiler and solar panels. The double-flow ventilation system is connected to a glycolated ground-air heat exchanger laid at a depth of between 2.00 and 2.50 m to the north of the house, which supplies air at a constant temperature of 12°C. When necessary, the exchanger can provide additional ventilation at night. During cold peaks, wood-burning stove covers additional heating needs, calculated for the overall volume and instantaneously, particularly for the upper floor.

Waxed concrete and floor heating provide very pleasant thermal comfort. The concrete topping, which is chosen despite the timber structure, provides uniformity of floors on the ground floor and upper floor, in bedrooms, showers and bath rooms. In addition, the roof is planted with a sedum [stonecrap] covering, and rainwater is collected in an underground tank. All of these systems require some control to function as well as possible. This is a technical matter that needs a certain degree of mastery, which is acquired empirically and requires the occupants to take an interest in them and to change their habits.”